1. Help us improve the editor usability and artist workflows. Join our discussion to provide your feedback.
    Dismiss Notice
  2. Unity 5.6 is now released.
    Dismiss Notice
  3. Check out all the fixes for 5.5 in patch releases 1 & 2.
    Dismiss Notice
  4. Get further faster with the Unity Plus Accelerator Pack, free for new Unity Plus subscribers for a limited time. Click here for more details.
    Dismiss Notice
  5. Learn how you'll soon be able to publish your games to China in four simple steps with Xiaomi. Sign up now for early access.
    Dismiss Notice

Unity 5 Access Violation crash + Bug Reporter problem

Discussion in 'Editor & General Support' started by Evansarine, Mar 19, 2015.

  1. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    Ever since installing Unity 5 a week ago I've been running into this problem anytime I attempt to load a project or create a new project.
    The editor begins to load for an instant and then suddenly the 'Unity Bug Reporter' wizard pops up. I've tried to submit a report via the Bug Reporter several times over the past few days, but each time I hit 'Send' I get this error message: "Host editorbugs.unity3d.com not found"...
    I've Googled this problem as many ways as I could think of, but haven't found it online.

    I decided to try and see if I could just figure out the problem on my own, so I read the crash '.log' file and found that each time this crash occurs the logs read some variation of this :

    "Unity Editor [version: Unity 5.0.0f4_5b98b70ebeb9]

    Unity.exe caused an Access Violation (0xc0000005)
    in module Unity.exe at 0033:4107f1ba.

    Error occurred at 2015-03-18_224404.
    C:\Program Files (x86)\Unity\Editor\Unity.exe, run by Alternate Admin.
    23% memory in use.
    ...[summary of memory]...
    Read from location 00000008 caused an access violation."

    So I can't get the Unity 5 editor to work at all, and I have no way of submitting it via the Bug Reporter.
    I have uninstalled Unity completely and installed fresh 3 times over the past few days. No change.
    I have tried 'running as administrator', as well as even trying to run in 'compatibility mode' a few times.
    I have made sure that my anti-virus and firewall software knows to leave Unity and the Bug Reporter app alone. None of this has had any effect so far.
    I'm not sure what else to try.

    Anybody have any ideas? Any help is appreciated. :confused:
    Thanks
     
    ChiefGeronimo likes this.
  2. ahrioww

    ahrioww

    Joined:
    Mar 23, 2015
    Posts:
    1
    I'm facing same problem.. need help!

    using windows 8.1 - 64x
     
  3. Aurore

    Aurore

    Producer Unity Technologies

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Posts:
    3,079
  4. YM

    YM

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Posts:
    1
  5. PyrO1706

    PyrO1706

    Joined:
    Jun 24, 2014
    Posts:
    2
    Did you try to install Unity on a different partition? Or at least not into C:\program files?
     
  6. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    I should have specified that in my first post, my system is running 64-bit Windows 7.


    I have uninstalled and reinstalled Unity 5 several times. At least once changing the installation directory to Program Files(x86) and/or vice versa... I can't recall at the moment which directory is the default. I'm not on that system at the moment so I can't check presently... but no I haven't installed on a separate partition at all yet...
     
  7. swarooppal1088

    swarooppal1088

    Joined:
    Aug 31, 2014
    Posts:
    6
    Any updates on this Same issue Windows 8.1 64 bit
     
  8. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    I tried to work at fixing the problem again last night and no changes for me.
    I still can't create/load projects and I still can't successfully submit a bug report.
     
  9. swarooppal1088

    swarooppal1088

    Joined:
    Aug 31, 2014
    Posts:
    6
    I am able to submit the bug report but the crash issue still persists.
    I tried the patch release http://unity3d.com/unity/qa/patch-releases.
    Check if this works for you.(In case you already have not tried, it didn't work for me though)
     
  10. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    Thanks, that's not a bad idea.
    If I get time this weekend I'll see if trying that helps...
     
  11. Makingames

    Makingames

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Posts:
    11
    I suddenly got this error also. I'm running windows 8, and I'm freaking out. I'm completely frozen in progress because of this "Access Violation" error. Has anybody figured out a fix yet?
     
  12. Makingames

    Makingames

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Posts:
    11
    I'm thinking that it may be invalidly trying to grab memory for a lost reference. I'm downloading a 32 bit installer to see if it works. Currently Unity 4 works, and its 32 also. So odd that this issue just popped up from nowhere.
     
  13. Pr3s4ri0

    Pr3s4ri0

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Posts:
    11
    This also may be related to broken registry, I know one guy who had exactly the same problem,
    He realized that he was messing with the registry for some reason and he broke some links, so restoring the registry back to before that happened fixed it.
     
  14. Makingames

    Makingames

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Posts:
    11
    That was me! System restore to a point a few days ago seemed to fix it.
     
  15. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    I finally had some time to throw at this problem again and I downloaded the latest patch release and the problem persists for me. Still can't report the bug either.

    Also, I'm glad the system restore option seems to work for some, but in my particular situation it's not a viable solution. Unity 5 simply had this problem on my system from day one. There is no time in the past that I was not experiencing this problem.
    And I haven't messed around with the Registry at all.

    I guess I'm just going to have to wait for the next major update to see if this problem gets fixed...(?)
     
  16. rmuk

    rmuk

    Joined:
    Feb 18, 2015
    Posts:
    16
    It seems like a lot of us started having this same issue around the same time. Could it possibly have been a windows update that broke it?
     
  17. morningstarzhou

    morningstarzhou

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    1
    Type "ping editorbugs.untiy3d.com" in Command Prompt, if you see message like "could not find host....", maybe I can solve your problem, you can't open any unity5 project and can't send any bug reporter because of your DNS analysis.
    OK, Solution:
    (tips: run Command Prompt as adminstrator)
    1. Type "ipconfig /flushdns" in Command Prompt
    2. Type "netsh winsock reset" in Command Prompt
    3. Restart
    4. Type "ping editorbugs.unity3d.com" in Command Prompt again
    5. If the problem has been solved, I think you can open unity5 project normally; if the problem still exists, you should google DNS analysis problem first, and search other solution.
     
    kkgames and Evansarine like this.
  18. AreYouRadis

    AreYouRadis

    Joined:
    Apr 13, 2014
    Posts:
    4

    Worked fine for me :)
    I had the exact same problem, these 2 command lines + restart made it work again!
    thanks a lot
     
  19. Evansarine

    Evansarine

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Posts:
    6
    !
    And look at that, it works beautifully... you, sir, deserve a handshake.
    My first thread gets a happy ending, and right in time for the weekend no less! :D

    Here's hoping this solves the issue for everyone else who experiences it.
     
  20. Seneral

    Seneral

    Joined:
    Jun 2, 2014
    Posts:
    738
    Didn't helped for me, as it was my editor code I wrote, but in case anyone else has this problem, it may help to look at the editor crash log located about here:
    C:\Users\*User*\AppData\Local\Unity\Editor\Editor.log
    At the bottom there's usually a readable stack trace which should help you find your problem, if it lies in your code.

    I did something like this:
    Code (csharp):
    1. skinnedRenderer.BakeMesh (skinnedRenderer.sharedMesh);
    which is basically total bullshit because the parameter is the mesh to bake the skinned Mesh onto :rolleyes: So basically I baked a mesh onto itself which caused the access violation in my case:oops:
     
  21. epicman509

    epicman509

    Joined:
    Sep 24, 2015
    Posts:
    1
    I'm able to ping the site, and I'm not sure if the problem is in the DNS hookup. Unity only crashes on one user on a specific computer.
     
  22. EctoplasmStudio

    EctoplasmStudio

    Joined:
    Nov 6, 2015
    Posts:
    1
    I had this error too but it was due to my code.

    If it may help anyone, I was using an empty NavMeshHit in a Physic.LineCast() for a AI check and that caused the editor to crash.

    Something like :

    NavMeshHit navHit;
    foundPosition = NavMesh.SamplePosition (somePosition, out hit, 1f, 1);
    RaycastHit vHit;
    if(Physics.Linecast (dudeOrigin, navHit.position, out vHit, obstacles)){
    foundPosition=false;
    }

    It was crashing any time I was attempting to linecast with an empty navHit so I changed it to something like

    NavMeshHit navHit;
    foundPosition = NavMesh.SamplePosition (somePosition, out hit, 1f, 1);
    RaycastHit vHit;
    if(foundPosition&&Physics.Linecast (dudeOrigin, navHit.position, out vHit, obstacles)){
    foundPosition=false;
    }
     
    Zimbres and propeller like this.
  23. nevaran

    nevaran

    Joined:
    May 21, 2010
    Posts:
    215
    Ive got Read from location 5121aa00 caused an access violation.
    And i know what the issue is, but i dont know why its doing that.
    My options menu in standalone(windows 10) does it when i added a set resolution and set fullscreen options. And upon quitting game, it gives this crash.
     
  24. kkgames

    kkgames

    Joined:
    Nov 29, 2016
    Posts:
    1


    Thanks a lot...... :)
     
  25. Eadmond

    Eadmond

    Joined:
    May 4, 2015
    Posts:
    1
    Ar, my unity worked well yesterday, but today when I came it started crashing without reason when I try to start map0.
    And here is the error log and editor log of mine, I don't understand it. Please help me.
     

    Attached Files:

  26. OnlyFails

    OnlyFails

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Posts:
    2
    I ran into this as well, unfortunately I couldn't find a solution and had to scrap the project I was working on.

    What I plan to do is just use another game engine, unity seems to be filled the brim with unexplainable or unsolvable glitches that with either lose you a lot of money in lost time trying to get the editor to launch or you'll lose time trying to find out why unity is giving you an opengl error that when clicked on doesn't do anything because you don't have access to unitys rendering code.

    I have another problem with GrabPass saying I need to use a material.SetPass(0) before GL.End() when it's a store asset that normally perfectly works.

    It's the most useless and broken engine that will cost you a lot of time for a game that doesn't look that good in the engine anyway.
     
  27. Tal9009

    Tal9009

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Posts:
    1
    I have the same problem, but it stopped happening when i stopped using asset store fbx imports.
    don't know if they are malicious or not, but they were the cause of the ACCESS VIOLATION.
     
  28. radiantboy

    radiantboy

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Posts:
    492
    Im getting this with Unity 5.6.0f3 (64-bit) - did anyone ever fix it?
     
  29. shoffing

    shoffing

    Joined:
    Oct 31, 2013
    Posts:
    7
    I too am getting this with Unity 5.6.0f3 (64-bit). I was not getting this issue with Unity 5.5.
     
  30. radiantboy

    radiantboy

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Posts:
    492
    I went back to an earlier 5.6 beta and it happened again but then I rebooted and tried again and it worked. Guys at unity told me they cant recreate this an advised a reinstall of unity, although I doubt that is it
     
  31. radiantboy

    radiantboy

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Posts:
    492
    I submitted a bug report on this but my posts here have been deleted by someone, not sure why. I also get this error in Unity 5.6.0b10, not when loading but when I run a scene. It says Read from location cc582a50 caused an access violation., One weird thing is in my log I see D:\Program Files\TortoiseHg\ThgShellx64.dll, Im not sure why that is even in there but maybe it is related somehow.
     
  32. Chindark

    Chindark

    Joined:
    Apr 11, 2017
    Posts:
    1
    Hi,
    Try to run in admin mode.

    regards.
     
  33. SaraCecilia

    SaraCecilia

    Product Community Manager Unity Technologies

    Joined:
    Jul 9, 2014
    Posts:
    633
    What is the bug report nr? Can't find any recent reports about this issue.
     
  34. radiantboy

    radiantboy

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Posts:
    492
    Tried, no luck.
     
  35. radiantboy

    radiantboy

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Posts:
    492
    Should be 899531 although someone keeps removing my posts about this, so maybe this will also vanish :)
     
  36. BinaryLegend

    BinaryLegend

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Posts:
    13
    Just started seeing this today as well in 5.6.0f3 (64-bit Win 10). Curiosly, it happened after I received an asset from one of my artists. After that, no matter which branch I change to (including ones without said asset), Unity crashes when I press Play.